Fiecare afacere are un mod propriu de a se evalua. Insa din punct de vedere financiar o serie de indicatori sunt standard. Prin colectarea tuturor tranzactiilor financiare se creeaza un mediu de analiza perfect pentru analistii financiari care pot particulariza apoi analizele pentru fiecare tip de afacere.
Hyper Analyzer are posibilitatea de a colecta toate tranzactiile pe mai multi ani si poate face estimari robuste de inalt nivel.
Prin elementele de inters pentru analizele financiare surprinse in analiza standard se regasesc: Cifra de afaceri, Productia vanduta, Veniturile din vanzare marfa, Productia imobilizata, Veniturile din exploatare, Cheltuielile cu materia prima si consumabile, Cheltuiele cu apa si energia, Cheltuieli cu personalul, Cheltuieli su salariile, Cheltieli cu asigurarile si protectie sociala, Cheltuielile cu tichetele de masa, Cheltuieli din exploatare, Cheltuieli cu lucrul la terti, Cheltuieli cu impozite si taxe, Venituri financiare, Cheltuieli financiare, Venit total, Cheltuieli totale, Rezultatul din exploatare, Rezultatul financiar, Rezultatul brut, Rezultatul net. Acestea sunt rezultatul unor formule de calcul simple bazate pe denumirile conturilor si tipul tranzactiei (credit/debit).
Analize mult mai laborioase pot fi facute, in functie de tipul afacerii calculand indicatori de genul: Acoperirea dobanzii, Capacitatea de autofinantare, Capitalizarea bursiera, Capitalul de lucru net, Capitaluri permanente, Cash-flow de gestiune, Cash-flow disponibil si orice alt indicator considerat util de catre analistii financiari pentru un anumit tip de afacere.
Daca pentru analiza tranzactiilor, generarea unui set de date demo nu a fost o problema, pentru analizele financiare situatia e diferita, foarte multe informatii legate de documente neputand fi generate automat.